Waar let je op tijdens het vissen - Vissen door Johan. Al mijn ervaringen mbt de diverse disciplines in het vissen.

Vissen door Johan
Ga naar de inhoud
Waar let je op tijdens het vissen:
Geen stroming:
We vissen met een hoofdlijn van 0,25mm en geen ankerlood.
Het vissen met afhouders of dwarrellijnen mag je zelf bepalen ieder zijn eigen voorkeur.
Om te bepalen waar we gaan vissen is het tij belangrijk (bijvoorbeeld komt het water op of gaat het af of is het laag of staat het hoog).
Wanneer men over het hoge water heen vist kan men in het begin dichtbij vissen. Op dat moment zit  de vis meestal nog wel dicht onder de kant. Naarmate het water verder afgaat zal de vis steeds verder uit de kant verdwijnen.
Vist men vanaf eb naar vloed, dan kan men zowel dichtbij als ver weg een visje vangen. De verre worpen zullen toch het meeste opleveren omdat de vis met het tij mee op zal komen zwemmen.
Tijdens het hoge en lage water (als het water stilstaat) zal men een periode van een paar uur treffen dat men niet veel zal vangen. Het is dan belangrijk om actief te vissen. Ik wil daar mee zeggen vrij vaak ingooien (ongeveer om de 10 minuten) en af en toe wat slepen.
Probeer dan ook de plaatsen op te zoeken waar het wat dieper is of waar het op het oog tussen de banken doorstroomt.
De stand van de hengel is onder deze omstandigheid niet belangrijk. Hij mag zowel laag op de steun gezet worden, of rechtop in een korte strandsteun.

De stroming komt erin:
Gebruik een hoofdlijn van 0,30 mm.
Nu  is het belangrijk om de hengel rechtop te plaatsen in een korte strandsteun om zo min mogelijk lijn in het water te hebben (uiteraard ankerlood gebruiken). Door de veel mindere lijndruk zal het ankerlood veel langer blijven liggen. Slaat het dan nog los en het verplaatst zich niet te snel, wacht dan nog even met  binnendraaien, je kan zo nog een vis vangen.
Een van belangrijkste punten om de hengel rechtop te plaatsen is dat er in een bepaald jaargetijde nogal veel vuil in het water zit. Dit vuil houdt zich vooral op in de eerste brandinggolven. Dus wanneer men zorgt dat de lijn daar bovenuit blijft heeft men er vaak geen last van. Als je de hengel laag neerzet vangen we steeds veel vuil. Dat heeft tot gevolg heeft dat de ankers losraken en het lood op drift raakt.

Veel vuil in het water:
De enige mogelijkheid om hier te vissen is het gebruik van een hoofdlijn van 0,40 mm en geen voorslag. Dit omdat op de knoop van de voorslag en hoofdlijn zich het meeste vuil verzamelt. Het is wel belangrijk rustig in te gooien want anders breekt de lijn.
Het gebruik van bootlood is hierbij wel een vereiste (ca. 175 gram). Dit lood heeft vaste ankerpennen die heel moeilijk buigen. Het zal ook niet gemakkelijk zijn om het binnen te krijgen. Je moet in dit geval een constante kracht op het lood uit blijven oefenen. Het zal dan beetje bij beetje loskomen, dit kan wel enkele minuten duren maar het lukt.

Vistips en wetenswaardigheden. @ 1994 - 2024
Terug naar de inhoud