Dobbers vaste stok - Vissen door Johan. Al mijn ervaringen mbt de diverse disciplines in het vissen.

Vissen door Johan
Ga naar de inhoud
Dobbers voor de vaste hengel

Wie met de vaste hengel op witvis vist, heeft de juiste dobber nodig. De keuze is enorm, maar welk type is waar te gebruiken.
Welke dobber nu weer!

Er zijn dobbers voor de verschillende situaties.


Stilstaand water:

Beschrijving:
Voor het vissen met de vaste hengel in stilstaande wateren zijn dobbers met een staafvormig lichaam uit balsahout en met een dunne, gevoelige antenne uit kunstof geschikt. Door de lange, slanke dobber met korte rukjes op te tillen kan de aasaanbieding attractiever worden.


Voor stilstaand water.

1a)
Dobber 1a (links) wordt bij rustig weer in vijvers en plassen gebruikt, en dan vooral voor het vissen op blankvoorn in de winter. De dobber kan zeer secuur worden uitgelood, omdat door de gladde bovenkant de oppervlaktespanning van het water de dobber vast houdt.
Draagvermogen: 0,4 - 2 gram.1b)
Dobber 1b (rechts) loopt naar boven spits toe en staat daarom ook bij iets onrustiger water nog stabiel. Deze dobber is geschikt voor het vissen in kanalen en in wateren met onderstroming, waar de dobber zo nu en dan tegen gehouden moet worden.
Draagvermogen: 0,2 - 3 gram.

Uitloding:
Uitloding 1A. Ketting uit kleine of middelgrote stylloodjes (1a).


Uitloding 1B.Druppellood 1 meter boven de haak en loodhagels nr. 10 gelijkelijk verdeeld tussen druppellood en onderlijn (1b).
Bij wind en geen stroming.

Beschrijving:
De beweging van wind en golven wordt via de dobber doorgeleid naar het aas. Bij dobbers met een diep geplaatst drijflichaam en slanke hals bevindt zich het drijflichaam ver onder het oppervlak en wordt niet door de golven beïnvloed. De hals en antenne gaan in een golftop onder en duiken bij een golfdal weer op.

Voor stilstaand water en wind.


2a)
Dobber 2a (links) is geschikt voor het vissen in stilstaand water, bijvoorbeeld diepe plassen of havens. Deze dobber geeft vooral opstekers (brasem) erg goed aan.
Draagvermogen: 1 - 2 gram.

2b)
Dobber 2b (rechts) is iets compacter gebouwd voor het vissen op plassen en kanalen met onderstroming of zeer langzaam stromende rivieren, waar de dobber zo nu en dan tegen gehouden moet worden. De lange kiel werkt daarbij stabiliserend.
Draagvermogen: 1,5 - 2,5 gram.Uitloding:
Uitloding 2A en B. Druppellood 1 - 1,5 meter boven de haak, waaronder 4 - 5 loodhagels nr.10 - nr.8 gelijkelijk verdeeld tussen druppellood en onderlijn.
Stromend water.

Beschrijving:
De aaspresentatie is de sleutel tot succes bij het vissen op stromend water. De dobber drift een stuk, wordt tegengehouden, drift verder, wordt tegengehouden, drift verder enz. Deze wisselwerking wordt overgedragen aan het aas dat bij het tegenhouden omhoog komt, weer zakt, weer omhoog komt, weer zakt, enz.
Dobbers met druppelvormig lichaam en lange kiel zijn hiervoor het beste.

Voor stromend water.

3a)
Dobber 3a (links) is is een klassieke blankvoorndobber in slanke druppelvorm. De ideale dobber voor langzaam stromende rivieren met een relatief rustig oppervlak.
Draagvermogen: 1,5 - 3 gram.


3b)
Dobber 3b (rechts) is het meest veelzijdige model. Korter en compacter gebouwd is de dobber ook geschikt voor sneller stromend water en bij een ruw oppervlak. Omdat het drijflichaam boven spits toeloopt, is ook bij een vertraagde drift een gevoelige beetregistratie mogelijk.
Draagvermogen: 2 - 4 gram.

Uitloding:
Uitloding 3A en B. Druppellood 60 - 80 cm boven de haak, daaronder 3 - 4 loodhagels nr.8 - nr.6 20 - 30 cm van elkaar.
Snelle stroming.

Beschrijving:
In rivieren met een matige tot snelle stroming moet het aasvoortdurend vertraagd worden, soms zelfs vastgehouden worden. Dobbers met een compact druppel- of peervormig lichaam en lange kiel gedragen zich bij een vertraagde drift bijzonder rustig.

Voor snelle stroming.


4a)
Dobber 4a (links) is al sinds jaren de dobber voor stromend water. Het oogje is zeer ver naar boven geplaatst, zodat het lichaam ook bij strek vertragen nauwelijks uit het water getild wordt en daardoor een goede beetregistratie mogelijk is.
Draagvermogen: 3 - 18 gram.

4b)
Dobber 4b (rechts) is nog korter en compacter gebouwd en is uitermate geschikt voor het vissen op brasem met liggend lood.
Draagvermogen: 4 - 20 gram.

Uitloding:
Uitloding 4A en B. 1 druppellood en indien nodig enkele loodhagels gegroepeerd boven de onderlijn.Vistips en wetenswaardigheden. @ 1994 - 2024
Terug naar de inhoud