Deeg is nog steeds een erg sucsesvol aas voor zowel karper als witvis.
Tegenwoordig kan je diverse soorten kant en klaar kopen, of in een zakje waar je dan enkel water moet toevoegen.
De meeste mixen zijn op een 50:50 basis, dat wil zeggen 1 deel meel en 1 deel water mengen.
Als je iets minder water gebruikt wordt het geheel wat steviger en is dan in wat dieper water te gebruiken.
Het is wel heel erg aan te raden om een paste pot te gebruiken, anders is je deeg van de haak voordat je aan het vissen bent.
Van Old Ghost is er een zakje met een extra binder (protein binding agent) die je aan je droge paste toevoegt met een verhouding van 1:10 tot 1:5.
Er zijn 2 manieren om voor de paste de visplek op te bouwen.
1: Pas vissen na 2 tot 3 uur.
Vul de grootste voer pod voor de helft met 6 mm pellets (hoe groter de pellets hoe groter de vis is die je aantrekt) en doe er een groot stuk paste bovenop.
Dit naar de visplek en laat het zakken (de vissen zullen eerst schrikken en later terug komen).
2 tot 3 uur niet naar om gekeken te hebben is je visplek klaar voor gebruik.bevissen als in 2 maar dan met de pot tot de helft gevuld met pellets.
2: Direct vissen.
Vul paste pod voor 3/4 de met pellets, giet er water overheen zodat ze iets zachter orden en allemaal zullen zinken!
Terwijl het water uit de pod loopt beaas jij je haak met paste.
Doe paste bovenop de pellets, breng naar de visplek en leeg de pod zonder te plonsen (dus erg dicht bij het water) zodat de haak niet uit de paste gaat.
Dit om de 4 minuten herhalen. Je zal de stek moeten opbouwen, dus kan wel even duren eer je volop gaat vangen!
Het klaar maken van de paste:
Dit is het eerst dat je doet als je aan de waterkant komt.
Doe 4 delen one to one paste in een ronde bak en doe er 4 delen water bij.
Mis dit goed door elkaar en laat het 20 minuten staan.
Na 20 minuten ga met je 3 minuten met je vingertoppen de paste door roeren.
Dit heeft tot gevolg dat hij steviger word en minder snel van de haak af komt.
Evt water toevoegen om het weer wateriger te maken (hierdoor krijg je veel meer beet).
Na 30 minuten is het aas klaar.
Tips.
-De groene of naturele paste bevalt mij het beste.
-Maak eerst je hand nat waarmee je de paste vast pakt, dan blijft deze niet aan je hand plakken.
-Gebruik een pen met een lange antenne (bv de G27paste pen van geer deze heeft ook geen lood nodig).
-Bij veel lijners minder pellets in de pod.
-Merk je dat je minder vis gaat vangen doe dan meer pellets in de pod.
-Uitloden van de pen doe je op de bovenkant van de body zodat de gehele antenne boven water staat. Het mag ook 5 mm boven de body zijn.
Bij wat stroming iets dieper uitloden om lijndruk op de haak te verkleinen.
-Sla vooral niet aan, en wees geduldig. Je zal nl heel veel lijners hebben (je pen staat niet stil, vandaar lange antenne).
Als er een vis de paste gepakt heb komt je elastiek vanzelf wel uit de top zetten.
- de one to one paste is tot 2 meter te gebruiken (dieper kan ook ,maar er zal het nodige van de haak afgaan tijdens het dalen).
- de 50:50 method mix / paste is voor dieper water te gebruiken. Het is nl steviger en plakt iets meer dan de one to one.
De mix van het water voor deze mix uittesten, maar een 1 tot 1 verhouding zal iets te zacht worden!
Zelf deeg maken:
De basis is vrij simpel, we nemen wit brood, melk, zout en een binder (maizena).
Ontdoe het brood van de korsten, strooi er een snufje zout over, maak het nat met melk (water kan ook) en kneed het goed door elkaar.
Nu gaan we steeds wat maizena toevoegen (wel blijven kneden). Ik doe steeds wat maizena op een schotel en druk het natte brood tegen de maizena aan en ga kneden.
Herhaal dit tot je voor jouw een mooie compacte bal deeg heb.
De een wil het slapper hebben dan de ander, dus zelf bepalen wat voor jouw naar wens is. Op dieper water mag het wat compacter zijn dan in ondiep water.
In plaats van de maizena kan je ook griesmeel en havermouth gebruiken (wel de gemalen uitvoering). Dit geeft een goede bindkracht.
Je kan je eigenlijk helemaal uitleven met ingredienten (vismeel, honing enz enz).
Tip:
Om uitdrogen wat tegen te gaan is het verstandig je deeg in een plastic zakje te doen. Wordt het toch iets te droog dan even kneden met natte hand zodat er net weer iets vocht in het deeg kan trekken.