aug KWO weekend - Vissen door Johan. Al mijn ervaringen mbt de diverse disciplines in het vissen.

Vissen door Johan
Ga naar de inhoud
KWO Karperhoeve weekend augustus 2017

Voorpret:
Na het succes van de vorige keer moet ik op die manier verder gaan. Het is natuurlijk geen garantie, maar deze methode heeft vis opgeleverd.
Aangezien hij erg witvis gevoelig is zijn de resultaten niet te vergelijken met water waar ook witvis te vinden is (eigenlijk overal).
Qua voer ga ik het iets anders aanpakken, nu ga ik voor een voer met veel attractie en weinig voedingswaarde. Het wordt de Krill Bag mix van Northernbaits.


Als aanvulling ga ik gebruik maken van de Pellet bag mix van Northernbaits.
Dit is een verzameling van 10 verschillende pellets en gemalen pellets die het gehele jaar inzetbaar is. Lijkt mij een perfecte keuze om de vis wat langer op de stek te houden, en ze een variatie aan verschillende eetbare deeltjes te geven. Om ze een extra boost te geven gaat er een scheut zalmolie bij. Dat zal met het warme water er voor zorgen dat de vissen vanaf grote afstand naar de stek gelokt worden, althans in theorie.
Na testen blijkt dat deze olie erg lastig tot niet opneemt, water trekt er zo in. Dan wordt het water met een soak, en een deel geheel zonder.


Om de eetwaarde te verhogen zal ik een deel met gemalen boilies toevoegen. Het malen doe ik met een ijsblokjes krusher die je bij een witgoed winkel voor weinig kan kopen.
Het geeft als resultaat allemaal verschillende maten, dus voor mij perfect. Het is zelfs mogelijk om 2 van die stukjes aan een hair te knopen en er mee te gaan vissen!
Ik wil gebruik maken van 2 soorten bollen, nl een zoete en een met vis. Alles bij elkaar geeft het diverse geur sporen af, en dat lijkt me altijd beter dan gokken op 1 smaak!
Aangezien er al Krill in het voer zit hoef ik die bollen niet te gebruiken. De meerderheid zal bestaan uit Milky Amino en een klein deel van de blue Mussel. Dit omdat er met de pellets en het grondvoer al erg veel vis smaak in zit.

Het aas:
Tijgernoten:
Als aas doet een zoete bol het daar erg goed. Ook een tijgernoot is favoriet.
De tjjgernoten bestel ik bij Timmy, dan krijg je een zak met diverse maten. Ideaal voor daar, en scheelt ook weer ruimte in de auto.
Een deel gaat in de krusher als voer, en een deel als haakaas.
Ook neem ik een klein potje XXL tijgernoten mee die voorzien zijn van een smaakje, ik ga voor de scopex.

De tijgernoot kan je op diverse manieren aanbieden, nl als wafter (in combi met kurk, kleine pop-up bolide of plastic pop-up) , en als grond aas (1 of meerdere op de hair al dan niet gekrushed).

Boilies:
Als bol kan je pop-ups gebruiken, bodem aas of een showman.
Bij gebruik van bodem aas of de showman gebruik ik wel de bollen die ik ook in het voer gebruik.
Bij de pop-ups gebruik ik een bol die er qua kleur wat uitspringt t.o.v. het voer.
In het voer zit veel rood, dus blauw, geel, roze, wit en bruin springen er wel uit.
Dit keer ga ik ook rood gebruiken, misschien geeft dat de vissen vertrouwen omdat ze al vrij van het rode voer hebben kunnen eten.

De visspullen:
Ik sjouw nog steeds naar mijn mening veel te veel mee, dat moet anders.
Halverwege juli gestart de boel eens drastisch te reduceren. Na een week was ik aardig op dreef. Van een Fox stalker tas, een Delkim koffer en een tas voor het ijzerwerk, heb ik de boel nu zo weten te reduceren dat het nu in 1 Nash Compact Carryall past. Na de eerste schifting woog de volle tas 12 kilo, dat is even schikken.
Het lood weegt 3,7 kilo, dat nog maar eens aanpakken!
Ondertussen is dat ook weer aardig terug gebracht.
Het ijzerwerk hakt er ook wel in met 2,7 kilo, ik kan nog 330 gram besparen als ik de RVS stage stands er uit haal.
Voorheen sleepte ik veel meer mee, ik ben op de goede weg!
Er passen zelfs nog 9 potjes van 150 ml met haakaas in een zijvak:-)
Kortom een hele ruimte besparing voor in de auto en de brolly.
Nu nog iets vinden voor het voer en de pellets. Het is wat overdreven om daar 5 kilo zakken van mee te nemen.
Om te proberen maar wat ronde emmers van 5 en 1,2 liter, en een rechthoekige 8 liter aasbak/emmer  besteld, en zien of ik daar mee uit de voeten kan, en het voornaamste of ik daar ook ruimte mee bespaar!

Aangezien de stekken verdeeld worden aan de hand van een loting, heb ik geen idee waar ik kom te zitten. Het is dus lastig om van te voren te bedenken waar ik m’n hengels ga droppen.
Een heel klein beetje houvast kan ik halen uit het geen dat ik alleen ben en voor 90% op een 1 persoons stek zal belanden. Dat kan 1, 4, 5 of 8 zijn.
Bij 1 en 8 weet ik me aardig te redden, maar 4 en 5 zullen een uitdaging zijn. Al denk ik op 5 beter tot mijn recht te komen dan op 4.
Waar ik ook kom te zitten ik zal mijn ogen goed de kost moeten geven om te zien of ik ergens vis zie draaien. Ik ben niet zo een goede klimmer en zou ook niet zo snel een boom in gaan, al zal het voor het uitzicht toch wel moeten ben ik bang voor. We gaan het meemaken.

Mijn Daiwa beetrunners voorzien van verschillende soorten lijn, en daar een beetje mee uittesten wat het minst kinkt bij gebruik van een voerboot. Ik heb gemerkt dat iedere lijn gaat kinken. Beetje zonde om dan een duurdere lijn te gebruiken. Ook gaat de spin dokter mee om te zien welke lijn zich het eenvoudigst laat ontkinken met dat ding.

De sessie zelf:
Vrijdag 25 aug.
Normale tijd mijn bed uit, wassen aankleden, ontbeten, tanden poetsen en de zooi de auto in.
Om 07:05 uur vertrokken, wel eerst ff tanken anders moet ik duwen.
De reis verliep soepel, totaal geen files te bekennen op de route, dat is beter dan op een maandag. Om 09:05 uur draai ik de parkeerplaats op bij de Karperhoeve.
Wat me opvalt is dat Bas en de KWO boys er nog niet zijn, althans ik zie geen auto's.
Eerst ff Alex een handje schudden die buiten druk aan het werk is, daarna in de taverne Tine en Timmy een handje geschud. Eerst ff bakkie doen, daar had ik wel trek in.
Er is leuk vis gevangen, dat geeft me meer moet.
Bas en de KWO boys zijn er nog niet.
Er blijkt dit jaar erg veel wier te zijn, en na snel even een blik geworpen te hebben wordt dat een hele uitdaging voor me. Ik heb nog geen wier ervaring.
Gelukkig stond het al in de reviews, maar zo veel had ik niet verwacht. Moet je met al dat wier gelijk als een pro te werk, zal niet meevallen.


Toch iets meer aanpassen dan ik gedacht had.
Eerst maar even een rondje doen en kijken of ik ergens vis ziet zwemmen en of springen.
Dat springen was niet het geval, maar ik heb er wel wat zien zwemmen bij stek 1, 4 en 8. Verder zag ik geen vis.
Mijn voorkeur gaat uit naar 4 of 5. Eerst maar eens zien wat de loting doet.
Alex was ondertussen bezig nieuwe afvalbakken te plaatsen, ik heb hem maar even van zijn werk gehouden en wat wier info gewonnen.
Ondertussen ook nog even met Hayco gepraat die had de midweek gezeten en gevangen. Hij had ze met licht lood gevangen.
Als ik een paar vissen vang, dan ben ik zo door mijn lood heen. Timmy blij gemaakt met de aanschaf van wat lood vervangende stenen.
Ondertussen druppelde de rest van het KWO weekend ook binnen. Weer even bij gekletst. Toch best wel leuk zo. Dit jaar was het 50 / 50 met oud gedienden en nieuwe vissers. Leuke ploeg!
Na een drankje, hapje, uitleg en rondje om het water kon de loting aanvangen.
De persoon met nr 1 mag de eerste keuze doen enz.
Ik had geluk ik had nr 3. Helaas was stek 4 al bezet, dan de 2de keus stek nr 5 gekozen.
Sharon en Gerrie zitten naast me op stek 6, en Rob en Madelon op 3, en Barry heeft stek 1 gekozen.
Door een logistiek probleem staat de doos met de KWO kleding nog ergens bij de pakketdienst. De kleding wordt nagezonden.
Na de aanschaf van tijgernoten (die doen het hier best wel goed) en het KWO pakket in ontvangst te hebben genomen snel naar de stek en onderzoeken waar er daar te vissen is. Dat viel eigenlijk wel mee, ik had redelijk snel een paar plekken gevonden die open waren. Dat maakt het voor mij al een stuk eenvoudiger.
Ik besluit om met 2 hengels te gaan vissen, en de 3de stek wel te voorzien van klein aas om zo vis te trekken.
Deze stek was eenvoudig aan te voeren met de voerschep. Aan de rechterkant bij de gele bloemen was een strook wier vrij. Daar heb ik met de pellet bag mix een voer strook gemaakt.
2de stek tussen marker en eiland, daar zag je de voorgaande sessies vis draaien.
De 1de stek ligt op 45 meter uit de kant op links richting stek 6. Ook daar zag je in de voorgaande sessies veel vis activiteiten. Dat is geen garantie, maar een mooi uitgangspunt.
Met de boot de gaten in het wier opgezocht en vastgelegd. Wie weet erg handig voor de oktober sessie op deze stek.
Verder nog een plekje op 10 meter uit de kant gemaakt. Deze stek is net als de rechter stek, maar dan aan mijn kant en een heel stuk dichter bij.
De kant stekken laat ik een dag met rust, en ga de 2 andere bevissen.
1 hengel voorzien van een chod en de ander met de ronnie rig. Uhhh ja de chods die ik thuis had gemaakt, die liggen nog thuis. Iets te heftig geminimaliseerd, zelfs materiaal om ze te maken heb ik niet bij me.
Gelukkig zat er in het KWO pakket dat we gekregen hebben onderdelen om chod mee te maken. Zo gezegd en bijna zo gedaan. Het bleek ff iets lastiger om de lijn aan de wartel te maken, maar na wat gestumper is dat toch gelukt.
Toch goed dat ik drop-off leaders gemaakt heb. Een van de 2 systemen was een zelf knutsel idee met inline loodje waarvan voorste stukje plastic er uit gehaald is en achter stuk iets strakker gemaakt is.
Op de leader een tailrubber, rubber kraal en een wartel waarvan voorste ring van afgeknipt is.
Tussen tailrubber en kraal zet ik een wartel voor de onderlijn montage.
De kraal druk ik deels op de wartel en druk die in het gat van het lood.
De leader langs het lood en tailrubber op uitstekend stukje plastic. Als test even een onderlijn er aan. Kopschudden nagebootst en lood vliegt er van af.
Ondertussen is het KWO team langs geweest en heb nog wat tips gekregen. Altijd handig zo een weekend.
Als laatste de tent opgezet. De tijd vliegt voorbij. Bas, Jos en Rayden komen de heerlijke lasagne brengen.
Die gaat er wel in.
De zooi even gekuist zodat ik zonder problemen de tent uit kan bij een aanbeet. Ziet er een heel stuk beter uit.
Nu het moeilijkste, het killen van de muggen in de tent. Geen mug kunnen vinden.
21:00 uur, mooie tijd om even naar huis te bellen voor ik de tent op ga zoeken. Ik verwacht eigenlijk wel actie vannacht.
Jos, Bas, Michiel en Mark komen me ook nog even bezoeken en blijven even hangen. Gezellie mannen.
22:00 uur m’n bedje in, al snel actie in de tent door het gezoem van muggen :-(
Ze hebben me ook al te pakken gehad, en het jeukt best wel stevig.
Nog maar een keer op muggen jacht. Helaas weer niets gevonden. Waar zitten ze dan???
Ik ga er maar van uit dat ze vannacht genoeg bloed gehad hebben, en ik rustig kan slapen.
Wekker op 06:00 uur gezet.
De nacht is erg onrustig, niet lekker geslapen. Zelfs een droom gehad dat iemand mijn hengels een trap gaf. Gelukkig was het maar een droom.

Toch maar iets langer blijven liggen. Het water is als een spiegel, en ik zie bij stek 6 het nodige leven in het water. Op mijn stek is geen vis activiteit te zien. Ik ben benieuwd of Gerrie en Sharon vannacht nog vis gevangen hebben.
Even snel de roaming op de telefoon aan gezet, en op faceboek zie ik zo snel geen bericht. Straks maar even vragen.
Eerst tijd voor het ontbijt dat weer op de stek gebracht was.

Het blijkt dat ze 2 keer dezelfde vis beet gehad hebben in 30 minuten tijd. Zo iets maak je niet vaak mee.

Mark en Luuk zijn weer even aan het buurten geweest en vertelden me dat dicht bij het eiland vissen zwemmen in een wier vrij stuk.
Dat moet even met de boot onderzocht worden. Hmmm de boot heeft toch wel last van het dunne draadwier. Het jet systeem zuigt het wier op en blaast het er uit, maar als je dat bij 1 motor heb sta je ineens 90 graden de andere kant op. Dat is ff lastig met sturen, ik lijk wel dronken. Bij veel wier even vol in de achteruit en dan gaat hij weer als een speer. Erg handig om te weten, en weer een leer moment.
Het is er erg ondiep maar wel wier vrij. Ik ga voor een plekje 5 meter na de bocht van het eiland. Voor mijn gevoel ligt dat op de route van de vissen.

De oranje marker zie je steeds wat bewegen, het lijkt kleine vis omdat hij maar een heel klein beetje om gaat, en niet zoals je gewent bent.
Toch lijkt het me een mooie plek om daar gedurende de dag een hengel te droppen.
Hengel binnen halen en lichter loodje er aan. Ik heb als safe systeem het heli-safe system van Korda er aan hangen, maar dat systeem is erg gevoelig voor vuil. De klip blijft open staan en het lood valt er af als het de bodem raakt @#*^$%^#.
Dat ding uit elkaar gehaald, gespoeld en toen werkte het weer. Beetje niet zo fijn als je dat iedere keer moet doen, en vooral in de nacht niet. Thuis eens kijken of wd40 dit verhelpt.
Na 2 test worpen kom ik uit op 11,3 windingen. Lijn klip er op aas er aan en werpen maar.
Het bewegen van de marker blijft gewoon door gaan, geen verstoring door de worpen.
Al snel krijg ik een piep op de Delkim. Snel aan de lijn voelen of er vis aan hangt. Het wil nog al eens zo zijn dat de vis dan gaat liggen en niet zwemt om de haak los te krijgen. Helaas is dat hier niet het geval.
Later nog wat piepjes, alle zonder resultaat.

Om 15:00 uur is de lezing van Pilaar en Hofman. Die was erg interessant en ging over hoe je lossers kan voorkomen cq verminderen. Mark loopt na het eten met me mee om de chod knoop voor te doen zodat ik die ook zoele kan maken.
Na de lezing was het hamburgertijd :-)
Op 2 stekken na had iedereen vis, Barry en ik moesten nog meer ons best doen om toch ook een vis in het net te krijgen.
De volgende lezing was zondag om 12:00 uur door Bas, gevolgd door de prijsuitreiking en de spareribs.

Eenmaal terug op de stek kreeg ik van Mark uitleg hoe hij chods maakt. Na 1 voor gedaan te hebben was het mijn beurt er een te maken. Het ging niet helemaal soepel, maar het resultaat was ok.
Mark ging ondertussen naar Gerrie om daar hetzelfde te doen.
Ik heb zelf nog een paar chods gemaakt, en dat ging na de 2de steeds beter en soepeler.
Thanks Mark, ook voor de reducers!!


19:00 uur de hengels liggen er weer in, ook de nieuwe plekken gaan bevist worden. Ik leg er dus 1 rechts aan de kant met een tijgernoot en een geknipte pop-up om het aas in balans te brengen, 1 langs het eiland en de linker op een meter of 12 van me vandaan bij een bloemen bed.
Het zou mooi zijn als ik het KWO weekend eens afsluit met een vis voor de prijsuitreiking!
De boel weer vrij gemaakt voor de nacht zodat ik geen moeilijke handelingen moet verrichten om bij de hengels te komen.
Sharon komt even buurten en na ruim een uur gaat ze weer terug. Mooie tijd om mijn bed weer eens op te zoeken. Eerst even het thuisfront bellen.

03:15 uur een run op de rechter hengel, yesssss eindelijk. Nu maar zien of ik hem kan landen met al dat wier.
De vis heeft zich zo goed als direct vast gezwommen in het wier, en er is geen beweging in te krijgen. Heb ik weer. Druk verlagen op de lijn en kijken wat er gaat gebeuren. Na 10 minuten nog niets, dat wordt waadpak aan en het water in.
Eenmaal waadpak aan, sta je daar in je 1tje. Toch maar even wachten, of de vis is al los of hij gaat zich zelf een vrije weg zoeken.
Na 5 minuten voel ik leven aan de andere kant van de lijn. 1 klap met zijn staart geeft mij weer hoop. Twee minuten later weer een, en er wordt weer lijn van de spoel genomen. Yess de vis is dus los. Das een hele opluchting.
Nu het vervolg, de gehele kant staat nl vol met wier. Hengel zo hoog mogelijk en eigenlijk komt de vis redelijk soepel naar de kant en zo het schepnet in. Ik hoefde maar 1 stap in het water te zetten om hem te scheppen.
Wat een opluchting, mijn eerste wier karper en de eerste karper voor de afsluiting van het weekend.
Het is een mooie spiegel van 11,7 kilo.
Snel foto maken en weer laten zwemmen. Zin in de foto had hij niet dus maar snel het water in. het welzijn van de vis gaat boven alles.
Eenmaal in het water was de vis zo mak als een lammetje en bleef hij in de weegsling liggen. Na een minuut of 10 ging hij er eindelijk van door.
04:20 uur Ondertussen blij en een berg muggenbulten verder mijn bed weer in.Verder is het weer rustig gebleven.
Na een heerlijk ontbijt met spek, ei, warme broodjes en koffie voel je je weer mens.
10:15 uur een dikke run op de linker hengel aan de kant. Heb ik weer, hangt er een eend aan :-(
Die moest mijn chod even testen. Ik kan je zeggen test geslaagd.
Het beest was tussen de bomen de kant in gegaan. Dan zit er maar 1 ding op waadpak aan en de vijver in.
Eenmaal de boom gevonden was de eend gevlogen en hing mijn onderlijn in een tak. Helaas geen eendenborst op het menu straks.
Die ging er soepel uit, en na een inspectie van de lijnen kon er weer gevist worden. Helaas was het 11:30 uur en niet de moeite om de hengel nog in te gooien. Om 12:00 uur moeten we nl in de taverne zijn voor de lezing van Bas, de prijsuitreiking en het eten.
Dan op mn gemak de rest van de hengels er ook uit halen en via Gerrie en Sharon de weg naar de taverne betreden.
De lezing van Bas ging over "Hoe slaag je op een betaalwater". Met tips die je kan doen om daar zo best mogelijk voor de dag te komen.
De eenvoudigste is leef je in, en lees reviews over het water, dan weet je precies wat er gaande is. Er staat veel info op het internet, maak er dan ook gebruik van!
Na de lezing konden we genieten van de botermalse spareribs die Tine gemaakt had.
Hierna volgde de prijsuitreiking, en was er een prijs voor de zwaarste vis en de stek die de meeste vissen had gevangen.
Helaas was Barry zonder vis gebleven.
Iedereen ging weer terug richting stek om verder te vissen (dat mag tot maandagmorgen) of de boel op te ruimen om huiswaarts te gaan.
Via een ommetje van een uur bij Gerrie en Sharon weer bij de stek aangekomen. Ik had van Gerrie een potje bloedworm en wat losse kiwi boilies gehad. De bloedwarm leek me een perfecte om aan de hair te knopen.
De hengels gingen er weer in. De rechter op de plek geworpen waar de vis vandaan gekomen is. De middelste werd met de boot naar het eiland gebracht. Eenmaal met de boot daar in de buurt zag ik vis draaien, daar ging mijn hart sneller van kloppen.
Derde hengel 3 meter voorbij de marker geworpen op een wier vrij deel. Na het landen van het lood draaide ook daar vis. Hierdoor sloeg het enthousiasme toe. Ik snel de katapult en wat KWO bollen gepakt en die op de 2 plekken geschoten met het idee de vis daar langer te behouden.

Het zonnetje en geen wind maakte het erg warm. Mijn stoel in de schaduw gezet en daar was het erg goed toeven. Heerlijk gewoon. Daar ook gegeten en bakkie gedaan. Rond 21:00 uur leek het er op dat we een mooie ondergaande zon zouden krijgen, maar helaas dat feest ging niet door. Het roze in de lucht was in no time verdwenen.
Dan de boel maar klaar maken voor de nacht, ik heb erg goede hoop om nog een vis te kunnen vangen.
Wekker weer om 06:00 uur gezet, dan kan ik relax wakker worden, ontbijten en de boel afbreken voor de terugreis.
Maar eerst nog een nachtje vissen.

Maandag:
Helaas het is helemaal rustig gebleven, en achteraf denkende is dat ook mijn eigen schuld. Het bijvoeren heeft me de das om gedaan!
In het vervolg daar niet meer doen dus. Al is het wel erg jammer omdat er zeker een paar vissen zwommen. Die had ik naar de buren verjaagd.
Stek 3, 4 en 6 hadden de laatste nacht vis gevangen, ik helaas niet.
Na een relax ontbijt de boel op gaan ruimen, en om 09:30 uur was ik in de taverne. Gerrie en Sharon kwamen niet veel later aan. Tijdens een bakkie cappuccino de vangsten en bevindingen van het weekend doorgenomen.
Het bleek dat de vis die vrijdag op zaterdag 2 maal aan een hengel hing de laatste nacht nog een keer gevangen was. Das echt bizar, of is de vis verslaafd aan Northernbait aas :-)
Gelukkig startte de auto ook gewoon. Blijkt het toch dat je de achterklep niet de gehele dag open moet laten staan!

Aan al het mooie komt een eind en moesten we afscheid nemen.

De kleine tas bevalt erg goed, eigenlijk past alles er in. Zo hou ik ruimte over.
Ook de aasbak/emmers bevallen erg goed, ook daar kan ik alles in kwijt.

De test met de lijnen is eigenlijk niet goed uit de verf gekomen i.v.m. het weinig uitvaren van de hengels. Wel viel 1 lijn op door dat deze slecht te knopen was. Ik gebruik altijd de halve bloedknoop om de hoofdlijn aan de leader vast te maken. Bij deze lijn gleed deze door als je hem nat maakt en aantrekt. Zonder nat maken geen probleem, maar dan krijg je door de wrijving warmte die de lijn beschadigd.
Uitproberen hoe de lijn zich gedraagt bij andere knopen.

Iedereen bedankt die dit tot een zeer geslaagd weekend heeft gemaakt. Op naar de volgende keer.

ps de KWO kleding werd dinsdag gebracht. Tnx mannen.

Vistips en wetenswaardigheden. @ 1994 - 2024
Terug naar de inhoud