Afbouwen hengel mbv rollers - Vissen door Johan. Al mijn ervaringen mbt de diverse disciplines in het vissen.

Vissen door Johan
Ga naar de inhoud
Gebruik van 2 rollers


Algemeen
Afsteunen hengel dmv 2 rollers voor een perfecte balans. Hierdoor heb je geen last meer dat je tuig in de knoop raakt als de hengel van een roller afstuiterd.
Ook voorkom je bij een lange lengte van de hengel dat al het gewicht niet op 1 punt is. Dit kan hengel breuk tot gevolg hebben!!
Een ander pluspunt is dat je bij gebruik van pods op de hengeltop het aas niet uit de pod schud omdat de hengel over iedere lengte in balans is. Ook als het achterste deel los komt van de achterste roller!
Ik maak gebruik van U rollers omdat bij winderige omstandig heden en een V roller de hengel makkelijk omhoog kan kruipen en van de roller af kan vallen. Met de u rollers heb ik dat nog niet gehad.
Ook geven dubbele U rollers je de mogelijkheid bij weinig afsteekruimte achter je om toch lang te kunnen vissen. Je kan nu de hengel in 2 keer afstekken omdat je per roller eigenlijk 2 rollers heb die gescheiden zijn.


Hoe zetten we het neer
Globaal neerzetten van de rollers.
Stel je vist op 12,5 meter. Zet de voorste roller 3 meter achter je neer, en de achterste op 4 meter van het achtereind van je hengel als deze volledig naar achteren is.
Als de topset op afsteek lengte is moet de hoogte van de hengel zo zijn dat je niet helemaal omhoog of omlaag moet om er bij te kunnen. Ik vind het fijn als hij op elleboog hoogte is (dat is ook de hoogte waarop ik vis).
Als de topset van de hengel is en je tilt de hengel aan de voorkant op dan mag deze niet te licht aanvoelen. Is dat wel het geval dan moet de achterste of voorste roller iets naar voren.

Voorste roller (U-vorm):
Hou hengel in de hand en steek hem naar achteren. Op een gegeven moment zal de achterkant zwaarder worden en naar beneden willen zakken. 30 cm voor dat punt moet je de roller neerzetten.
Steek voor de zekerheid nog een paar keer heen en weer voor het beste resultaat.

Achterste roller (U-vorm):
Deze roller staat net iets hoger dan de voorste omdat we bij het afsteken de top zo laag mogelijk willen houden. Let wel op dat dit tot gevolg kan hebben dat het achterste deel sneller naar beneden zal stuiteren als dat je het anders om doet.

Steek de hengel verder naar achteren over de voorste roller.
Op een gegeven moment zal ook nu het achterdeel zwarder worden en naar beneden willen zakken. Plaats de roller 30 cm voor dat punt.
Steek de hengel nu zover naar achteren tot je bij het afsteek punt gekomen bent. Afhankelijk van de diepte is dat bij 3, 4 of 5 delen.
Als je de hengel los laat moet deze perfect in balans blijven liggen (dit is dan met topset er nog op).
Je moet voor je zelf uitproberen of je de achterkant hoger of gelijk wil hebben ivm het afbouwen als je er een vis aan heb zitten. De top moet zo lag mogelijk blijven.
Het recht naar achteren afbouwen geeft het voordeel dat je snel en eenvoudig de hengel kan verlengen als de vis er aan de kant vandoor wil (meestal bij karpers het geval).

Het resultaat zal een perfect in en afsteken van de hengel tot gevolg hebben!

Vistips en wetenswaardigheden. @ 1994 - 2024
Terug naar de inhoud