Het vissen met de method feeder.
Het vissen met de method wordt steeds vaker beoefend. Het is een effectieve manier van aas presentatie, je aas ligt altijd bovenop je voer!
Bij deze manier van vissen zit je aas in het voer en is dat een van de eerste dingen die de vis tegenkomt.
Je voer is zo bevochtigt dat het uit elkaar begint te vallen als je korf de bodem geraakt heeft.
Het voer dat je hiervoor gebruikt is het uit Engeland overgewaaide method voer. Het heeft een basis van vismeel, is erg fijn van structuur en plakt niet zo heel erg.
Of je het ouderwetse visvoer er ook voor kan gebruiken heb ik nog niet uitgeprobeerd. Het lijkt me van wel maar dan zal je heel erg goed uit moeten kijken hoe je het gaat bevochtigen. Meestal plakt het dan te veel en verlies je het effect van de method.
De korf ziet er geheel anders uit dan de traditionele korf die we gewent zijn.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar die van GURU, en dan wel de X-Safe.
Die heeft elastiek van binnen, kan je snel wisselen, en als de vis met de kop gaat schudden gaat de korf omhoog richting je hengel en kan de vis de haak niet door de korf verwijderen (net als bij het karpervissen). Dit zorgt er ook voor dat bij een evt lijnbreuk de vis niet met de korf blijft rondzwemmen.
Ze zijn er als method, pellet en lood systeem zowel als inline of met elastiek. De inline zijn eenvoudig om te bouwen met elastiek dmv het buisje te vervangen dat door de feeder loopt.
Hoe ga je de method aan de lijn monteren:
Ik maak een getwiste lus en haak door de method in. Klaar ben je.
De getwiste lus maak je zo:
Neem het stuk lijn op minimaal 40 cm van het uiteinde van de hoofdlijn in 1 hand, en het uiteinde in je andere hand. Het makkelijkste is als de lijn tussen de duim en wijsvinger zit. Door met je linkerduim naar beneden te gaan en met je rechter omhoog (tegengesteld draaien) zorg je ervoor dat de lijn inelkaar getwist word.
Draai dit door tot de 2 handen bij elkaar zitten en je een getwiste stuk van 15 a 20 cm heb.
Leg een 8 knoop op het punt waar het einde bij de lijn komt en klaar ben je.
Het voordeel van de getwiste lus is dat deze op het punt waar de twist zit sterker is. Dit heb je nodig omdat dat stuk heel vaak op de rand van je schepnet zit en dus sneller kan beschadigen.
De lus zet je heel eenvoudig op de feeder door deze over de klip te schuiven. Vergeet niet eerst je eindstukje op de lijn te zetten.
Als onderlijn neem je een lengte van 10 cm. Ik gebruik altijd een haak met een hair.
Ik gebruik de PR36 maat 16 als haak en als onderlijn gebruik ik de guru n-gauge 7 lb en 9 lb lijn.
Afhankelijk van het aas heb ik onderlijnen met diverse stoppers (elastiek, bajonet, lasso, veertje, stopper).
Aangezien je erg snel van korf kan wisselen kan je bij ander aas gebruik een 2de korf alvast voorzien van onderlijn en aas tijdens het vissen. Zo kan je snel met een ander aas weer verder zonder veel kostbare vistijd te verliezen.
Ik vul de korf altijd met een mould zodat deze iedere keer dezelfde vorm heeft en dezelfde plons in het water geeft.
Als voer gebruik ik een mix van de 2 mm s-pellts van sonubaits en de 2 mm ringers method micros die ik 2 minuten in water zet (in de zomer wil ik de 2 mm ringers micros nog wel eens vervangen door 4 mm fin perfect pellets, de 2 minuten blijven dan gelijk), dan water afgiet (wel in bakje opvangen). 20 minuten laat staan, let er op dat je ze wel om de 5 minuten door elkaar schud zodat ze allemaal even veel vocht opnemen. Lijken ze je iets te droog worden doe er dan iets water bij.
Na de 20 minuten doe ik er ringers dark over, mix het door elkaar en klaar ben je. Let er op dat het voer ook het nodige vocht opneemt, dus mits nodig iets bevochtigen.
Als het water dieper is dan 2,5 meter dan doe ik wat sticky pellet bij de pellets, hierdoor plakken ze meer en zal het geheel later los komen. Doe je dit niet dan is de kans groot dat je met een lege korf op de bodem aan komt.
Je kan ook een stick mix liquid van mainline gebruiken, die plakken ook erg goed en zijn voorzien van een geurtje.